Zomerzatheid

De tocht gaat eerst van de binnenstad richting noord-oost.  Hij rent, ik fiets. Ik heb een lekkere comfortabele stadsfiets, met een mandje voorop. Daarin ligt mijn jas, want tegen alle verwachting en voorspelling in is het heerlijk weer. De lucht is blauw, er staat een briesje, en witte watten wolkjes drijven in een ijltempo voorbij. Wij bewegen ons als echte Nederlanders door de stad. We negeren rode stoplichten en ik fiets op de stoep. We weten dat het allemaal niet mag, maar we kijken goed uit en glimlachen breed naar iedereen die we tegenkomen. Dit is Kopenhagen, het is zondag en het is zomer. We komen er mee weg.

Ik was bijna in mijn bed blijven liggen. Vier bier is teveel voor mij op één avond, moet ik constateren. Maar er ging een hypnotische kracht uit van de houten stoeltjes op de Blågårdsplads, en we waren te laat bij Torvehallerne om de viswinkel te plunderen. En omdat er daar een après-ski stemming heerste, dineerden we voor we het wisten met bier en chips bij één van de barretjes buiten. Net als in de goede oude tijd. Avondeten is nogal overgewaardeerd als je vijfentwintig bent. Nu ben ik bijna het dubbele, en ik heb een welverdiende kater.

Mijn man loopt als een kievit, en ik probeer zijn tempo bij te houden, voorbij Christianshavn en langs de stervormige vesting van Christiania. We steken het water over en bewonderen aan de andere kant in het voorbijgaan de architectuur van de hobbithuisjes die hier vrolijk zowel natuur- als alle andere wetgeving tarten. Zoals altijd spelen we “Zou je hier willen wonen?”, en “Hier dan? Zou je hier willen wonen?”. Ik zeg ja, en nog eens ja, best. Het is hier prachtig, groen, gezellig, fris. Ik herken het geluid van de beroemde bakfietsen als die achter me rijden, en ga keurig aan de kant. Op Refshaleø, waarvan ik de vertaling niet weet, verdwalen we een beetje. Alles is open, er is zee aan alle kanten, en toch kunnen we er niet af. Tussen het Driekroneneiland (Trekroneø) en het fort dreigen we even krijgsgevangen te worden. Maar het geeft niet. De zon schijnt, en mijn man is onverslijtbaar. Ik vind ineens de windmolens mooi, in deze bedrijvige omgeving op zondag. Er staan loodsen, hijskranen, en containers. Alles wat meer dan een week stil heeft gestaan is versierd met grafiti. Ik trap, merk dat ik toch mijn zonnebril op had moeten doen, denk eraan dat het bijna vakantie is en dat ik vroeger grafiti associeerde met destructie. Nu bewonder ik de originaliteit en de moeite die gedaan is om al die spuitbussen vele kilometers mee te slepen en leeg te spuiten op een half vergane sokkel om zwarte grafische figuren te maken als gravende vingers uit de aarde.

Ik las laatst dat de meeste Europese hipsters nog even op een cursus moeten voor zij mee kunnen doen in kek Kopenhagen. Ik geloof het. We komen langs de streetfood markt op het papiereiland (Papirøen), en puffen uit met limonade en een stuk worteltjestaart dat het concept energybar volkomen belachelijk maakt in de luwte van een klein cafétje aan het water. Als we later over Onkel Danny’s vlooienmarkt bij de vleeshallen (Kødbyen) slenteren en uiteindelijk neerstrijken bij BioMio voor overheerlijke tartaar, zien we jonge gezinnetjes langs struinen die zonder moeite tegelijkertijd cool, creatief en cultureel de kinderwagen over de rustieke keitjes duwen.

En al begint het zachtjes te regenen, het leven is mooi in de hoofdstad op een zondag in juni. Geluk is nu, stond er destijds op de uitnodiging voor onze trouwerij. Het was een slogan van Loesje. En het is waar. We bestellen een biertje om het te vieren. Als het zo doorgaat, zijn we Deens voor we het weten. Of misschien zelfs wel Københavnere.

Zomerzatheid

3 gedachtes over “Zomerzatheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s