De Prins-Gemaal is feminist

Twee mannen dansen met sierlijke passen in langzame cirkels in een boksring. Rond hun gespierde billen spant zich het velgekleurd lycra. De broekjes glimmen van opwinding. De ene man richt zich tot het publiek. Zijn afwijzende lijf slingert de ander geslagen terug in de touwen.

Paroles, paroles, paroles”, mimen zijn lippen. Hij zegt de woorden niet, maar ontkent ze wel. Het zijn maar woorden. Ze betekenen niks. Words, words, words. De ander probeert hem stil te overtuigen met de vrouwenstem uit mijn jeugd, die van mijn vroegere lievelingslied “Gigi l’amoroso”. Het is dezelfde redeloze zinnelijkheid van “Je t’aime – moi non plus”, opnieuw in verzuchtende zinnen gegoten door Alain Delon en bezongen door Dalida, die hier lichamelijk wordt gemaakt door de dansers.

Les mêmes mots.” Het publiek weet niet of het moet kijken of luisteren naar dit vreemde gevecht in het niemandsland tussen woord en gebaar, de barre woestijn tussen liefde en taal, de verlatenheid van andere landen en de spanning tussen man en vrouw, en man en man.

Dit is de strijd van de Prins-Gemaal, en ook van de Prinses-Gemalin, die Koningin heet.

De voorstelling duurt niet zo lang.

Voor Prins Henrik zijn woorden belangrijk. Hij is dichter. Hij is Fransman. En hij is Prins-Gemaal. Waarom, heeft hij zich laatst weer eens voor de zoveelste keer afgevraagd. Waarom die woorden, die titel? Mag hij geen gelijke zijn?

Natuurlijk staat het begrip ‘gelijkheid’ in een nogal gespannen verhouding tot ieder koningshuis. Want al zijn het maar mensen, ze lijken toch met een gouden glans omgeven. Ik stond zo aandachtig te kijken dat ik vergat te buigen. De man voor mij deed dat wel. Maar ik heb een knieblessure, en dat zal wel de reden zijn waarom het bij mij niet lukte. Of ik stond gewoon doodstil in aanbidding voor deze prachtige majesteitelijke stoet. Ze zijn te hoog verheven boven de wet om die nog te kunnen aanraken. Ze zijn onaanraakbaar door hun half-goddelijke status, maar tegelijkertijd ook, zoals de onaanraakbaren in het kastesysteem, rechtenloos. Zij zweven in andere luchtlagen en liggen begraven onder eeuwenlange tradities als goddelijke fossielen.

De Prins-Gemaal moet zich erin vinden dat hij geen koning is.

Toch stelt hij een relevante vraag, zo vlak na de Internationale Vrouwendag.

Waar het eigenlijk omgaat, is dat hij niet de gelijke is van Máxima. De titel Prins-Gemaal zou redelijk zijn als Koninginnen ook Prinses-Gemalin waren. Het lijkt alsof de vrouwenbeweging hier de slag gewonnen heeft. Maar schijn bedriegt. Want de reden dat Máxima koningin mag zijn, is dat een koningin geen kwaad kan. Als Willem-Alexander ’s avonds in lepeltjeshouding in slaap valt met een koningin, kan hij gerust zijn ogen dicht laten zakken in de zekere wetenschap dat ze de volgende dag niet zijn aktentas zal snatchen en, met de autosleutels in de hand, over haar schouder zal roepen: “Ik zie je vanavond, schatje! Even wat wetjes ondertekenen!” Zij is geen bedreiging voor de koninklijke macht. Het antwoord op Henriks vraag waarom hij geen koning is, is daarom eenvoudig. Het ligt in het fossiele idee dat in een huwelijk tussen twee gelijken de man de baas is. Met andere woorden, als Margrethe met een koning getrouwd is, dan neemt hij de boel over. En dat mag niet, want hij is geen troonopvolger.

Dat Henrik geen koning mag worden komt dus doordat de maatschappij waarin hij leeft nog altijd zijn fossielen koestert. In het geval van een koningshuis vindt ik dat niet zo erg. Ik het geval van de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen wel. En ik vind mezelf niet eens een feminist. Tenminste niet zo’n hartstochtelijke als de Prins-Gemaal.

De Prins-Gemaal is feminist

Een gedachte over “De Prins-Gemaal is feminist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s